miercuri, 10 octombrie 2012

Sărbătorile Iașului 2012 (III)

Continui serialul despre Sărbătorile Iașului cu relatări despre porțiunea de strada Palat de la intersecția cu strada Sf.Andrei până pe Splai Bahlui, acolo unde se desfășoară Festivalul vinului.
Dar, înainte de a pune pozele făcute acolo, vă arăt cum s-a văzut cerul Iașului azi-dimineață la 7 jumătate


Mi s-a părut tare frumos și nu m-am putut abține să nu fotografiez. Cum nu mă pot abține să nu împărtășesc cu voi o veste "minunată": în curând, pe străzile Iașului vor circula autobuze fără geamuri, drept urmare, n-o să mai strâmbe fițoșii din nas că pute a transpirație de luni dimineața =))


Da, prin fanta aia se vedea afară! Dacă plouă, cel mai probabil plouă și în autobuz. Dar cui să-i pese? Poza e făcută de jos în sus (n-am vrut să atrag atenția), iar albul nemărginit priponit în tablița cu șuruburi e tavanul autobuzului. Poate n-aș fi observat dacă nu bătea un alizeu prin gaura aia...
Am descălecat în stația de vis-a-vis de Sala sporturilor și m-am avântat în mulțime. Doar că nimerisem în țigănie. Cu una-două excepții, toate standurile erau "manageriate" :D de conlocuitori, alții decât unguri, care vindeau gablonțuri, porumb fiert (3 lei, dacă vă interesează!) și chinezării. Închipuiți-vă că n-am riscat să pozez în zonă.
Așa că am grăbit pasul și iată-mă pe strada mea. Minunata mea stradă, închisă circulației auto. Singurul lucru bun e că am văzut cel puțin 7 polițiști cât am străbătut zona.














Vă las să trageți singuri concluziile asupra caracterului profund religios al manifestărilor, în ton cu motivul de la care a pornit totul, sărbătoarea Sfintei Paraschiva.
P.S. La ora asta îmi cântă niște sârbe-n cap, de zici că-i cumătrie!
Revin!

9 comentarii :

  1. Din familia mea sunt singura care se mai duce la sarbatori din acestea locale, cu traditie. Sora mea, cel putin, uraste atmosfera si niciodata nu ma insoteste. Nici pe mine nu ma incanta prea mult muzica populara (dar nici nu ma deranjeaza. De dansat nu dansez, dar de ascultat merge, mai ales la o petreceri de genul acesta). Dar....pe mine ma fascineaza mancarea de la astfel de evenimente. Nu as da-o nici macar pe cea de la restaurant :)) Nu stiu de ce, dar cand vad mancarurile la ceaun, carnaciorii, vata pe bat, gogosile, nu ma pot abtine. De bere si de vin nici nu mai spun. As bea non-stop si as continua din nou cu o tura de fripturica si niste castraveciori murati. Din pacate, cum am spus, nu prea am prieteni ne-simandicosi. Dar si cand prind pe vreunul, o zi intreaga stau la sarbatoarea localitatii !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aurora, nici eu nu-s foarte simandicoasa :D, insa de acolo nu m-as hazarda sa mananc. In primul rand totul e rece, pentru ca aveau facuti deja munti de friptura, carnaciori, mici, cartofi prajiti, iar gratarele nu erau in functiune. De altfel, aseara a fost pe acolo o veche prietena si a mancat hamsii, si mi-a spus ca erau cvasi-inghetate. Apoi, e problema igienei. Nu am vazut nici o sursa de apa la vreunul din standurile cu mancare/bautura. Probabil aduc apa in recipiente si se "zolesc" intr-un lighean. Poate in alte localitati manifestari de gen sunt mai bine organizate, insa la Iasi e doar goana dupa bani.

      Ștergere
    2. Buna, am gasit din intamplare blogul tau, citind despre zilele Iasului. Si eu sunt din Iasi. Ce vroiam sa zic: o colega a vazut acum vrei 2-3 ani cum spalau gratarele de mici direct in Bahlui. Asa ca nu stiu cat se risca cei care mananca preparatele facute de acesti comercianti. Cred ca este un risc destul de mare!
      Insanatosire grabnica! Probabil voi mai vizita blogul tau din cand in cand! Ana.

      Ștergere
    3. Si ati surprins foarte bine atmosfera ploioasa de la Iasi

      Ștergere
    4. Ana, bine-ai venit pe blogul meu! Ma bucur ca-ti place indeajuns incat sa revii. In ceea ce priveste igiena de la asemenea manifestari, sunt absolut convinsa ca nu as manca nimic de acolo. Doar uitandu-te la cei care servesc, la mainile lor, iti trece foamea/pofta.
      Te mai astept!

      Ștergere
  2. NU e religie mai mare decât îndopatul foalelor. Kurtos kalacs nu era? Cu cât?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Monica, erau, insa nu stiu pretul ca nu m-a tentat. Am primit unul cand a venit prietena mea in vizita, si n-a fost prea grozav pentru ca a fost pus in folie imediat dupa preparare si era crud (încruzit se zice în Moldova :D)

      Ștergere
    2. oh, da, e oribil pus in celofan. asa se incapatanase sa mi-l puna si o tanti la Lacul Rosu. Am intrebat-o senina (si ma mai mir ca mama spune ca am uitat de unde am plecat) daca nu are hartie cerata mai bine:)) eu mananc 1/4 o dată pe an și ajunge așa.

      Ștergere
    3. Nici macar nu e celofan (adica dintr-ala care se punea pe borcanele cu chestii conservate), ci folie de impachetat buchetele de flori, care nu se increteste, ci face condens si inmoaie colacul ala, de ti se lipeste aluatul de dinti :D

      Ștergere