vineri, 15 februarie 2013

Un an fără ţigară!

sursa foto
Azi împlinesc un an de când n-am mai fumat o ţigară adevărată!
Câteva luni am mai fumat ţigară electronică cu lichid care avea o concentraţie mică de nicotină, apoi fără nicotină...
Deja am câteva luni de când nu mai simt nevoia să pufăi.
Dacă e să pun în balanţă beneficiile şi dezavantajele, primele câştigă detaşat, pentru că singurul dezavantaj e o schimbare de metabolism care a dus la o creştere în greutate semnificativă (10-12 kg.), deşi perioada în care am suplinit ţigara cu dulciuri nu a fost mai lungă de o lună. Înainte vreme, puteam mânca oricât, orice, oricând, şi greutatea mea varia în jurul a 65-66 kg. 
Este cunoscut faptul că nicotina inhibă secreţia de insulină şi, odată ce nu mai fumezi, pancreasul "inundă"organismul cu insulină care, inevitabil duce la hiperglicemie, deci simţi nevoia de a mânca glucide şi zaharuri în cantităţi mai mari decât atunci când fumai.
Dar tendinţa asta poate fi controlată, cu condiţia să nu te crezi veşnica slăbănoagă, aşa cum mi s-a întâmplat mie. Chimia mi-a venit de hac! :D
Lăsând deoparte problema cu greutatea, avantajele sunt demne de-a fi luate în seamă: tenul meu nu mai este tern, gălbejit şi foarte uscat. De altfel, în ciuda vârstei nu foarte fragede, fondurile de ten folosite acum sunt cu acoperire mică şi medie, ba chiar, întreaga vară am folosit doar creme hidratante colorate cu spf 50+, care se ştie că nu au o acoperire grozavă şi nu arătam chiar rău. Cearcăne nu mai am decât când sunt foarte obosită sau bolnavă. Şi nici atunci foarte pronunţate.
Şi poate cel mai important avantaj este că nu mai miros a ţigară! Nu realizezi cât de urât ai mirosit, în ciuda parfumurilor pe care le foloseşti,  decât când nu mai fumezi şi simţi mirosul de ţigară la persoane fumătoare din jur. 
Dacă vă întrebaţi cum am reuşit să renunţ la fumat după mai bine de 20 de ani şi când fumam aproape 2 pachete de ţigări pe zi, vă spun clar: nu reuşeam fără un surogat! Chiar dacă se clamează faptul că nici ţigara electronică nu e sănătoasă (şi nu văd cum ar fi, atâta timp cât foloseşti nişte lichide made in china care habar n-ai ce conţin), este totuşi un ajutor real, care nu conţine gudron, în lupta împotriva dependenţei. Sunt foarte mulţumită că, în ciuda faptului că nu mă motiva nimic pentru a renunţa la fumat (îmi plăcea să fumez şi nu aveam probleme de sănătate evidente datorate fumatului), am reuşit totuşi să o fac, fără mare greutate.
Probabil aţi ghicit că vă spun toate astea pentru că sunt mândră de mine! :p

33 de comentarii :

  1. Felicitări Cristina, ai făcut o treabă bună și ai de ce să fii mîndră de tine! La cît mai mulți ani! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. No, kilogramele in plus gandeste-te ca sunt o nimica toata pe langa starea generala de sanatate!
    Se pot da jos usor:D
    Ma bucur pentru tine!Te pup dulce!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Ana, asa-i! De aia nici nu ma stresez prea mult vizavi de greutate. Inca nu-s chiar monstruoasa :p

      Ștergere
  3. felicitari!!!
    Priveste si altfel lucrurile: banii care se duc acum pe alte cele... ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Phoai, pai ce crezi ca nu m-am gandit? Nu fumam in fiecare zi 2 pachete, insa per total cheltuiam cam 600 de lei pe luna numai pentru tigari. Acum nu cheltui cu toate mofturile mele atata!

      Ștergere
    2. atunci esti de toata admiratia mea!!!
      Eu nu as fi in stare :) M-as fi compensat cu mici cadouri cumparate de fix aceeasi bani.

      Ștergere
    3. Oricum cheltuiesc pe haine, cosmetice si cart imai mult decat cheltuiam inainte, tocmai din acest considerent, insa, in ciuda tendintei clar shoppaholice, n-am reusit inca performanta de a ajunge la contravaloarea necesarului de tigari pe o luna :D Plus ca se aude ca de la 1 aprilie vor creste din nou accizele la tigari, asa ca e clar ca mai bine grasa decat puţind a tutun şi decavată financiar =))

      Ștergere
  4. Foarte tare Miki,esti un exemplu ca se poate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca da! Eu, o persoana cu vointa minima, am reusit :D

      Ștergere
  5. foarte bine, ai facut cea mai buna alegere pt sanatatea ta

    RăspundețiȘtergere
  6. Sincere felicitari!! :)
    Si eu m-am gandit ca iti raman mai multi bani, nu e un aspect neglijabil, stiu sigur caci vad cat cheltuie prietenul meu pe tigari.
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi,Georgiana! De ramas, nu-mi raman prea multi bani, ca am grija sa compensez cheltuielile :D

      Ștergere
  7. Miki, felicitari maxime! Meriti sa fii mandra de tine, e mare lucru ca ai reusit. Iti spun asta din punctul de vedere al unei foste fumatoare... dupa 7 ani pare ca nici nu eram eu cea care fuma. :))

    RăspundețiȘtergere
  8. congrats, Miki! chiar ca ai de ce sa fii mindra de tine! bravo bravo!
    ti pup :)

    RăspundețiȘtergere
  9. neaparat sa iti mai scriu ceva. In Romania, unde nr de fumatori este aproape dublu fata de unele tari occidentale, este aproape dublu nr de cancerelor pulmonare.

    Medicii spun ca e o legatura intre cele 2 cifre.

    Gandeste-te ca ai ai facut primii pasi pt o viata mai curata pt tine, si pt cei dragi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. frateee, ce greseli de exprimare am. Te rog, corecteaza-mi commentul(prima fraza e fara logica, voiam sa zic ca cele 2 nr sunt duble).

      Ștergere
    2. N-am cum corecta, din pacate. Blogger imi ofera doar varianta de a sterge comentariul. Nici chiar pe ale mele nu le pot corecta. Cand am sa cresc mai mare, am sa-mi cumpar un domeniu :p

      Ștergere
    3. sterge te rog, si rescriu :) Nu stapanesc eu bine gramatica limbii romane, dar practic ma zgarie la creier neglijenta mea.

      Ștergere
    4. Stai linistita, ca se vede ca e doar o mica greseala de redactare si nimic mai mult. Carcotasii pot deduce ca nu esti agramata din urmatoarele comentarii :-*

      Ștergere
    5. pai asta si este, ca istetul de browser imi mai corecteaza pe ici pe colo, si nu in romana, evident, si daca nu dau enter inainte sa pot eu sa pun forma dorita.... ma iau cu miinile de cap dupa aia :)

      Ștergere
  10. Măi, ce să zic decât: Sincere felicitări!
    Şi păreri de rău pentru mine, care m-am reapucat de fumat după o pauză de treisprezece ani în care devenisem nefumătoare. Mulţi ani înainte îţi doresc! Fără ţigară, evident. :)

    RăspundețiȘtergere