miercuri, 10 aprilie 2013

Departe de Kensington - Muriel Spark

Printre ultimele cărţi cumpărate de la editura All, se numără şi Departe de Kensington, un roman scris de Muriel Spark.

Acest volum subțire (are doar 184 de pagini) este o cronică rememorată a unei perioade din viaţa doamnei Hawkins, văduvă din al doilea război mondial, care trăieşte la începutul anilor 1950 într-o pensiune din cartierul londonez Kensington. . Deşi în vârstă de numai douăzecişiopt de ani, doamna Hawkins pare mult mai în vârstă. Ea dă sfaturi (cerute și necerute) tuturor, însă este şi o bună ascultătoare, astfel încât atât prieteni, colegi, cât şi vecini îi fac confidenţe și toată lumea o percepe ca pe  o persoană responsabilă şi de încredere. Această imagine, crede ea, derivă din faptul că este supraponderală, încrederea fiind inspirată de greutatea în exces. Doamna Hawkins lucrează ca editor la o editură falimentară  și într-o zi intră într-o controversă cu un individ care se voia scriitor şi care încerca să se folosească de cunoştinţele ei pentru a obține intrarea în lumea editorială şi acest lucru îşi pune amprenta pe derularea întregii intrigi. În alt plan, una dintre vecinele ei de la pensiune începe să primească scrisori anonime de amenințare și apeluri telefonice care o sperie și care afectează, în cele din urmă, pe toți rezidenții. 
Muriel Spark zugrăvește această lume atât de viu, încât cititorul simte că face parte din acea lume. Descrierile detaliate nu plictisesc, ci din contra, fac cititorul să vadă cu ochii minţii ceea ce doamna Hawkins vede atunci când se plimbă pe holurile pensiunii sau în timpul plimbărilor cu autobuzul etajat pe străzile ploioasei Londre, ori când îşi bea ginul tonic în holul șic al Grosvenor House. Descoperirile doamnei Hawkins  o motivează să-şi schimbe viața, aşa că pot spune că mi-a făcut plăcere să urmăresc cum, de la începutul romanului şi până la sfârşit, moralul ei creşte  (în timp ce greutatea-i scade). 
Nu ştiu cum se face, însă în timp ce citeam cartea asta mă gândeam că stilul narativ se aseamănă tare mult cu cel al lui Alexander McCall Smith si chiar am găsit oarece asemănări între personajul doamnei Spark cu Mma Precious Ramotswe din seria "Agenţiei de detective numărul 1"
Ca o concluzie vă spun că e carte interesantă şi amuzantă pe care o recomand.

6 comentarii :

  1. Așa, fă-mi în ciudă că tu-ai găsit-o și eu nu. :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aaah, departe de mine gandul! Eu doar vreau sa spun cat de mult mi-a placut

      Ștergere
    2. :) Da, e faină Muriel Spark.

      Ștergere
    3. din pacate, in Ro nu au fost publicate decat vreo 3 romane, din care dispo nu mai sunt decat doua

      Ștergere
  2. Pare interesanta! Unde o pot gasi? hugs!

    RăspundețiȘtergere