luni, 3 iunie 2013

Penelopiada de Margaret Atwood

Micuţa nuvelă am cumpărat-o de pe elefant.ro împreună cu alte cărţi. A costat extrem de puţin (4 lei şi ceva) în condiţiile în care cartea e cartonată şi are şi supracopertă, deci arată foarte bine. Însă nu asta voiam să vă zic, ci că am citit-o în cca. 3 ore şi mi-a făcut mare plăcere.
Cei care cunosc povestea lui Ulisse din Odisea lui Homer, vor găsi în această cărţulie nostimă punctul de vedere al Penelopei, soţia fidelă a lui Ulisse, care l-a aşteptat timp de  20 de ani, încercând în acelaşi timp să-l crească pe fiul lor Telemac, să conducă Ithaca şi să facă faţă asalturilor peţitorilor imberbi convinşi de moartea lui Ulisse şi dornici să se căsătorească cu "bătrâna" pentru ca, mai apoi, să o suprime atât pe ea, cât şi pe Telemac, pentru a moşteni marea avere a regelui Ulisse.
Din când în când povestea este întreruptă de corul celor 12 slujnice ucise la întoarcerea lui Ulisse. Nu este uitată nici uşuratica Elena, cea care fugind cu Paris a dus la declanşarea războiului troian.
Ce să mai, e o carte drăguţă, care merită citită.

12 comentarii :

  1. Ce fain! Trebuie s-o citesc și eu. Să știi că mi-am luat cartea cu Kensington când am fost acasă și cândva o s-o și citesc. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai, nici Kensingtonu' n-are mult mai multe pagini. Asta are 185, dar fiind format foarte mic, iti ia mai mult sa dai paginile decat sa le citesti :p

      Ștergere
  2. Si scenariul pentru telenovela cand se scrie? Ca uite, s-a terminat Sulimanu' si n-are lumea la ce lacrima...:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din asta ar iesi un sitcom cam asa cum a fost Familia Bundy :p

      Ștergere
  3. O punem atunci pe lista cărţilor de vară. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. M-am dus ieri la librăria englezească s-o caut pe Penelopa. Nu era, normal, ăştia n-au niciodată ce caut eu. Dar mi-am luat alte patru cărţi ca să nu se simtă prost.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar as fi curioasa cat costa cartea asta in strainatate, pentru ca in Ro nu-i foarte apreciata, se pare :p

      Ștergere
    2. Străinătatea mea nu-i indiciu foarte bun că-s scumpe cărțile cu spume, inclusiv (sau mai ales) alea gata citite. Chiar am auzit niște first worlders duminică în librărie comentând că-s scumpe cărțile SH. Da, dacă ai unde-ți lua mai ieftine. Dar aici, în sat, ăsta-i prețul (cam 6 euri). Alea noi îs la 10 de obicei.

      Ștergere
    3. Deci, nu-i mult, nu-i putin. Depinde de carte. Au si raion de solduri? Eu tocmai l-am descoperit la Carturesti si, bineinteles, c-am cumparat 3 carti . Am vreo 20 necitite, 3 incepute si, daca da Domnul le-oi termina, daca nu, nu, ca nu prea-mi plac. Ma gandesc ca-s oleaca cu capu', da' totusi decat boarfe, mai bine carti, nu? :p

      Ștergere
    4. SH-urile sunt cam scumpișoare, dar nu-i ca și cum am avea de unde alege. La solduri n-au nimic interesant, de obicei. Comentariile mele se referă strict la cărți în engleză, pe cele în băștineză nu le-am verificat. :D

      Cred că e bun un echilibru între boarfe și cărți (mai ales dacă și porți boarfele). Eu cred c-am ajuns la peste 100 de cărți necitite că de cumpărat cumpăr cu nemiluita, dar de citit mai greu, sunt luni în care de abia citesc două.

      Ștergere
    5. Io, can' vine vorba de șoping, is cam dezechilibrata. Numa la șopingu' de mâncare mă pot tempera.

      Ștergere