luni, 1 iulie 2013

Târgul meșteșugarilor - Iași, 2013 și o recomandare

Duminică, deși vremea nu îmbia la plimbare, m-am hotărât să ies totuși pentru că, nu știu dacă v-am mai spus, însă îmi doresc o ie. M-am gândit că dacă tot sunt o groază de meșteri populari din tot felul de zone ale țării, sigur găsesc ceva să-mi placă.
Târgul a fost organizat în Parcul Expoziției din Copou și tot ce am găsit acolo a fost o mare de țigani, mari "meșteșugari" de chinezării și kitsch-uri.
Singurele standuri cu lucruri frumoase au fost cele cu genți din piele, de acelea precum tolbele

mici, 80 de lei

mari, 110 lei
un stand cu obiecte decorative din lemn, hand-made

un cuier pictat de mână, 100 de lei


și un altul cu ceramică deosebit de frumoasă


vase pentru flori, mici 17 lei, mari 20 de lei
 Mi-am propus ca înainte de a pleca spre casă să cumpăr vreo două, însă, din nefericire a început o ploaie torențială care ne-a obligat să ne refugiem în mașină și, drept să spun, am uitat., Și-mi pare teribil de rău!

Vasele de alamă de mai jos erau făcute de un meșteșugar țigan din județul Sibiu. Foarte frumoase și lucrate cu grijă. Mă tenta și de aici un ibric, necumpărat din aceeași cauză, ploaia =((



Ie n-am găsit niciunde. Singurele chestii vândute ca fiind ii erau niște bluze lucrate urât, care nu aveau nimic în comun cu iile din pânză topită pe care le-am avut în copilărie. Cele mai multe erau de influență maghiară, ca și costumele cu rochii și șorț specifice costumului popular maghiar.
În final n-am apucat să cumpăt nimic și, din cauza ploii ne-am dus direct să mâncăm la un restaurant deschis oarecum recent Piatto d'Oro, unde eu cu mama am mâncat paste cu hribi și cozi de creveți


iar soțul meu o pizza quatro formaggi, mâncată înainte de a fi imortalizată :D
Restaurantul mi-a plăcut pentru atmosfera tihnită și pentru faptul că ambele feluri au fost foarte gustoase și ne-au fost servite incredibil de repede. Nici nu apucasem să mâncăm micuțele bruschete cu roșii și usturoi oferite ca o gustare și a și apărut comanda noastră.
Așa că dacă aveți drum pe str. Fagului (din str. Toma Cozma spre Penitenciar) opriți-vă la Piatto d'Oro pentru o mâncare italiană. Trebuie să precizez că restaurantul e în aceeași clădire în care a funcționat defunctul Restaurant Mario.

11 comentarii :

  1. Imi place cuierul cu maci, mult de tot!! :D Si ceramica e frumoasa :D Te pup!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie-mi place! Daca as fi avut bani destui, chiar daca n-am unde-l pune, n-as fi ezitat sa-l cumpar:p

      Ștergere
  2. Ce târg fain! Și la mine în oraș este ceva asemănător în august. Sper să ajung pe acasă să mă pot lăuda și eu. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Arad. :D Îl poți vizita pe la mijlocul lui august și o să găsești cam aceleași lucruri. Cel puțin chestii de lemn în genul ăla știu c-am admirat și eu în anii trecuți. Dacă o să fiu în oraș, de data asta cred că-mi cumpăr o casetă de bijuterii sau ceva de genul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ma indoiesc ca-s aceleasi lucruri pentru ca oamenii astia le fac iarna ca, mai apoi, in vara, sa devina itineranti

      Ștergere
    2. Deci, vezi, nimic nu se pierde, totul se reciclează. :)

      Ștergere
  4. pozele sunt superbe. Gentile imi plac, enorm, sunt lucrate cu mare atentie la detalii; la fel si cuierul cu maci (probabilpt ca imi plac macii), iar vasele ceramica romanesti sunt un lucru unic in europa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi de apreciere a pozelor! Iti dai seama ca am incercat sa fac o selectie riguroasa din care am eliminat orice derapaj spre prost-gust, de care era plin targul. Si mie-mi plac macii. Sau mai mult motivul "maci rosii", pentru ca floarea, odata culeasa, se ofileste foarte repede

      Ștergere
  5. din motive ca ale tale, eu vreau sa imi cos o ie. Probabil la iarna ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe ce ai de gand sa cosi ia? Adica pe ce fel de panza si cine ti-o asambleaza? O cosi in cruciulite? Daca reusesti, esti taaaaare! Eu nu ma las. Am de gand sa vanez prin magazinele de artizanat pana gasesc una care sa-mi placa si sa nu trebuiasca sa fac imprumut la banca pentru a o cumpara :D

      Ștergere