luni, 4 noiembrie 2013

Buddha din podul casei de Julie Otsuka


Micuţul roman al Juliei Otsuka  povesteşte despre femeile japoneze aduse pe la începutul anilor 1900 ca "mirese comandate prin poştă" pentru barbaţi japonezi stabiliţi în America cu mai mult timp în urmă, bărbaţi pe care-i ştiau doar din fotografiile şi din scrisorile pe care şi le-au trimis în perioada de curtare. Cartea relatează experiențele lor pe vapor, în drum spre San Francisco, întâlnirea cu soţii, experienţă extrem de dezamăgitoare pentru acestea, naşterea copiilor şi, nu în ultimul rând, abuzurile şi muncile necalificate şi extrem de grele pe care erau obligate să le facă pe câmp, la îngrijirea animalelor... Şi toate acestea numai datorită educaţiei primite care le formase ca persoane obediente, întâi în faţa părinţilor şi, mai apoi, în faţa soţilor abuzivi. 

Însă, cred că cel mai important lucru pe care-l face această povestire este să arate oribila nedreptate făcută de americani cetăţenilor lor de origine japoneză, deposedaţi de proprietăţi, bunuri şi demnitate şi trimişi în lagăre, în timpul al doilea război mondial .

Cartea are doar 176 de pagini si am citit-o în varianta e-book în timpul a două nopţi de insomnie. Povestea este spusă la persoana întâi plural, "noi" fiind modul în care personajele ne împărtăşesc povestea lor care pe mine m-a impresionat tare mult, aşa că v-o recomand şi vouă din tot sufletul.

6 comentarii :

  1. Mersi de idee, Miki, o să mă uit după ea cînd ajung în Ro. N-am citit nimic pe tema asta, am văzut doar nişte filme care atingeau vag problema.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Film am vazut si eu candva, insa nu-mi mai amintesc decat ca era despre niste americani-japonezi din Hawai care, asemenea celor din cartea asta, au fost luati pe sus intr-o zi si dusi in lagare.

      Ștergere
  2. am vazut-o undeva la recomandari si m-a tentat ;).

    bine, pe mine ma tenteaza aproape toate cartile de care aud :)))).

    RăspundețiȘtergere
  3. Păi, am citit și am cam văzut unele lucruri despre asta.
    Da, e nedrept ce le-au făcut americanii japonezilor atunci (și acum, mohamedanilor), dar la fel de nedrept, dacă nu chiar crud de-a binelea, ce le-au făcut japonezii americancelor internate în lagăre de ei, în timpul celui de-al doilea război mondial.
    Răul e același, indiferent cine îl comite.

    RăspundețiȘtergere