miercuri, 18 martie 2015

Bye, bye StrawberryNet

Să știi că te-am iubit! Pe bune! După 10 ani de relație, a venit timpul să ne luăm la revedere.
Azi am ridicat de la oficiul poștal cu vamă ultima comandă făcută la StrawberryNet. Am întrebat de ce a venit la ei și nu la oficiul poștal de care aparțin, așa cum a fost până la penultima comandă.
Mi s-a spus că stickerul galben lipit pe cutie face ca toate coletele ce îl au să fie direcționate către oficiile poștale cu vamă pentru că fac subiectul unor taxe :(
Stickerul este ăsta


și nu-mi amintesc dacă comenzile primite până acum îl aveau sau nu.
Cum pe cutie scria valoarea comenzii (cea calculată de ei, pentru că în realitate, până să-și ia banii din contul meu, a crescut brusc dolarul și suma plătită a fost ceva mai mare), comisionara vamală mi-a și calculat TVA-ul de plată, respectiv 32 de lei. Am pus bot =)) și m-a scutit, că nu se-mbogățește bugetul cu suma aia. Și nici nu sărăcește. Însă mi-a zis pe-un ton amabil că nu prea mai e de cumpărat de la ăștia, că e plină magazia cu cutii cu fundiță mov. Și cum pragul până la care nu plătești nimic e 10 euro, închipuiți-vă că de la StrawberryNet nu iei mai nimic de banii ăștia. Dacă totuși iei sub 110 lei, plătești shipping, iar dacă plătești TVA 24%, unele produse nici nu mai merită a fi cumpărate de la ei.
Oricum, ultimele produse cumpărate au fost un parfumel pentru soț (nu l-am mai pozat) și o cremă de corp Cath Kidston și un fond de ten stick Becca, pentru mine.


Fondul de ten e în nuanța Banana și pare destul de potrivit pentru tenul meu, iar despre cremă nu pot spune decât că miroase foarte bine, ca toate produsele Cath Kidston pe care le am deja.
Îmi pare tare rău că se întâmplă așa, pentru că StrawberryNet erau principalii mei furnizori de parfumuri și cosmetice, însă nici n-am de gând să mă căciulesc de fiecare dată la poșta vamală, ca poate-poate nu mă taxează.
Așa că, cel puțin până se schimbă ceva, eu le spun la revedere.

P.S. Pentru cine doreşte să ştie cum e cu stickerul galben, am găsit aici explicaţii detaliate.

10 comentarii :

  1. chiar naspa! ma speriasem si eu ca ajunge Iherb la vamala, pentru ca primisem la posta lor, dar era la normal!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. coco, aveam si eu de gând sa dau o comandă la iHerb, insa mai stau un pic pana ma lămuresc

      Ștergere
  2. Și eu voi „divorța” de site. Relația noastră e mai scurtă, de 3-4 ani, însă nu mai merg treburile bine între noi de când pachetele ajung la vamă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu am dat prima comanda in 2005, când toate coletele se trimiteau exclusiv din HK si veneau la poșta vamală, insa nu era un disconfort pentru ca nu erau nici cozi la ghiseu, si nici nu plăteam decat 3500 de lei (vechi), taxa de magazinaj. In 10 ani am 32 de comenzi pe un cont si vreo 8 pe un altul, de pe care nu comandam decat cu "we miss you" :)

      Ștergere
  3. Mie mi-a venit la vamala ieri, dar nu mi-a cerut nimeni nici un tva nimic si chiar daca platesti tva, strawberrynet ti-l deconteaza. Nu va mai speriati asa, uitati-va pe site in josul paginii la tva-refunds http://us.strawberrynet.com/vat_refund.aspx. Ei spun ca returneaza asta din politete, nu ca ar fi obligati si cred eu ca si pentru as pastra clientii. Mie mi-au returnat tva-ul pentru o comanda platita si trimisa spre livrare la o adresa din Irlanda.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cine se sperie? Noi, cele care cumpărăm de la ei de mult timp, stim că StrawberryNet POATE returna TVA. Daca vrea. S-ar putea sa nu mai vrea cand o sa primeasca o avalansa der solicitari.În cazul meu nu doresc să mai comand pentru că la oficiul poştal cu vamă este întotdeauna o coadă de cel puţin 20 de persoane, asta însemnând pe puţin o oră de aşteptare.
      În plus, pe lângă TVA, comisionarii pot cere şi taxe vamale atunci când conţinutul coletului depăşeşte o anumită sumă (daca-mi amintesc bine, e vorba de 45 de euro, aprox. 220 de lei), iar asta nu mai este returnat de StrawberryNet. Oricum ai da-o, esti la cheremul toanelor comisionarului vamal :(

      Ștergere
  4. Eu am observat ca daca te duci in primele ore e plin la vamala, asa ca ma duc ca lenesii, la sfarsit de program si nu in prima zi de program din saptamana cand e full intr-adevar. La mine pe colet era bifat Gift, oare de asta nu mi-au cerut nimic?!?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe toate e bifat "gift", dar nu are nici o relevanta. Poate acum cativa ani, da, insa acum stie toata lumea cu e cu gift-urile.
      La Iasi, la orice ora ai merge, e la fel de aglomerat. Inafara celor ca mine, sunt foarte multi studenti straini (basarabeni si arabi) care ridica colete de acasa. Programul e de la 10 la 17 si nu ma pot duce decat in ultima jumatate de ora de program, atunci cand ies de la serviciu. Spun ca e la fel de aglomerat si ziua pentru ca am avut ocazia sa fug de la birou un pic sperand sa pot ridica coletele, insa n-a fost sa fie niciodata.

      Ștergere
  5. m-am tot mocait sa comand si eu ceva de pe strawberry si pana la urma am renuntat. ca sa aflu acum ca bine am facut, deci :))!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai, pana acum a fost OK. Penultima comanda (data in preajma Craciunului) a ajuns in ianuarie la of.postal de care apartin.

      Ștergere