luni, 7 mai 2018

Am fost în Cipru de Nord (I)


Nu, nu recent, ci de ziua mea, în martie. Dar am zis că poate vreți să știți cum e si mi-am înfrânt lehamitea de blog și am zis să vă povestesc.
Pentru că am fost singură și n-am vrut să plătesc suplimentul de single, care era destul de consistent, am optat să cumpăr pachetul de circuit de la o agenție parteneră despre care citisem că e OK, Bavaria Tour. Circuitul a fost organizat de Karpaten Turism, doar că ei nu acceptau să facă partaj și mă obligau să plătesc 190 de euro, suplimentul de single. Trec peste faptul că m-am rugat o săptămână de angajatele și patroana Bavaria Tour să-mi trimită factura și apoi, încă o săptămână să-mi trimită contractul (n-am mai întâlnit până acum prestatori de servicii mai dezinteresați și nepoliticoși cu clienții, până la angajații și patroana Bavaria Tour!) și să vă spun cum a fost circuitul în sine.
Pentru că plecarea de la Otopeni spre Larnaca era dis de dimineața și nu aveam nici o cursă de avion care să ajungă în timp util de la Iași, am fost nevoită să plec spre Otopeni cu un microbuz TEISA. Tot drumul a fost foarte frig în mașină ( la Iași erau în dimineața aia -18 grade!), drept urmare am stat îmbrăcată cu geaca, cu fularul la gât și căciula pe cap până pe la Buzău :( Odată îmbarcați în avionul de Larnaca, în timp ce rulam pe pistă și se făcea instructajul uzual, aeronava s-a oprit frumușel, s-au deschis ușile și am stat așa mai bine de o oră (eram fix lângă o ușă, afară era foarte frig și zăpadă!) până au remediat o defecțiune. De ce vă tot zic de frigul îndurat în acea zi? Pentru că tot circuitul am fost foarte bolnavă și nu mi-a tihnit nimic. N-am avut chef nici să mă plimb, nici nu am mâncat bunătăți, deși aveam, slavă Domnului, de unde... Am fost nevoită să iau Amoxicilină pentru a-mi trata laringo-faringita. Btw, medicamentele sunt mult mai ieftine acolo decât la noi. Pentru o cutie de Amoxicilina de 500 mg (24 pills) și un spray pentru desfundat nasul am dat 11 lire  și 80 de kuruși (11,80 lei). Ambele erau produse de Merck, în UK.
De la aeroportul Larnaca ne-a preluat un autocar care ne-a trecut în Ciprul de Nord (v-am povestit despre situația politico-administrativă de pe insulă aici) prin check-point Metehan, cel mai apropiat de prima noastră destinație Kyrenia/Girne.
Am ajuns la hotelul LA Hotel & Resort din Lapta, satul Lapta/Lapithos fiind situat pe malul mării, desigur, însă la cca. 15 km. de orașul Girne.

Infinity pool la LA Hotel & Resort Girne
Resortul de 4 stele e cumva ca un 2 stele de la noi, cu mobilier și furnituri vechi-vechi și uzate, doar că oamenii de acolo sunt muuuuult mai amabili decât cei din turismul românesc. Restaurantul arăta fix ca un restaurant de hotel al sindicatului de pe la noi. Pentru că acolo boala mea a atins apogeul, cei de la restaurantul hotelului mi-au pregatit in fiecare dimineață (acolo am avut doar micul dejun), o farfuriuță cu felii de lămâie, pliculețe de ceai și cutiuțe cu miere de albine, pe care s-o iau cu mine în cameră ca să-mi fac ceai (în cameră aveam kettle, cești și lingurițe).
Pentru a merge în oraș se putea lua un dolmuș (microbuz hârbuit :P), iar biletul costa 5,5 lire (turcești) adică vreo 5 lei 50, în martie paritatea fiind de 1 la 1. Apropo de bani, este de preferat pentru cei care călătoresc în Ciprul de Nord să schimbe euro în lire turcești, pentru că, deși sunt mulți comercianți care acceptă și euro, cursul de schimb folosit de vânzători e de obicei în defavoarea clientului. Eu aș fi vrut să schimb lei in lire încă din România, însă, din păcate, la Iași e considerată monedă exotică și nu este de găsit în bănci/case de schimb valutar. Din informațiile mele, moneda este tranzacționată peste tot în zona Dobrogea unde există o mare comunitate de etnici turci, tătari care călătoresc des în Turcia.
Să nu uit să vă spun că în mai toate magazinele se poate plăti cu cardul.
Chiar a doua zi cum am ajuns acolo m-am și dus la Girne, unde m-am învârtit un pic, am căscat gura de clădiri și oameni, am intrat în 2 magazine (LC Waikiki și Terranova), am mâncat un kebab de pui cu ayran și am luat dolmușul înapoi la hotel.

clasicul donner kebab 

Drumul înapoi nu a mai fost așa de scurt, pentru că la întoarcere traseul este prin partea de sat care e sus pe munte și apoi coboară la șoseaua principală unde era și resortul la care am stat. N-am făcut poze pentru că deja mă pleoștisem tare și legănatul microbuzului mă făcea aproape să ațipesc.
A treia zi a fost programată o excursie la Lefkoșa (Nicosia, partea turcă), iar eu am profitat de ocazie să trec în sud și să merg până la magazinul Sportsdirect. Mi-am luat niște papuci sport Kappa și câteva tricouri LA Gear, ca erau la oferta (2 la 8,50 euro)
Pe drumul înapoi spre check-pointul Ledra Street, am intrat într-un magazin H&M cât să văd ce mai e nou și unul Flying Tiger, un brand danez pe care-l iubesc și mi-am luat câteva mărunțișuri, în principal chestii de ronțăit.
Am trecut frontiera la timp cât să mă mai plimb un pic prin Lefkoșa, să mănânc ceva la un restaurant și să urc în autocarul care ne aștepta să ne ducă înapoi la Girne.
A patra zi mi-am petrecut-o în pat, dormind. După o noapte grea, cu febră mare, dureri de cap, în gât, frisoane etc., m-am trezit dimineață cât să mă târâi la restaurant și să mănânc ceva și la un magazin din apropiere de unde mi-am cumpărat o sticlă de apă și, apoi am dormit până la 17.30. Practic am dormit toată ziua.


vedere din balconul camerei de la LA Hotel & Resort Kyrenia/Girne

unul din mulții pisici care populau curtea interioară a resortului
Mâine am să public partea a doua a relatării, pentru a nu face postarea asta kilometrică și a nu vă plictisi.
Stay tuned!



6 comentarii :