marți, 8 mai 2018

Am fost în Cipru de Nord (II)

Continuu să vă povestesc despre escapada din martie, din Cipru de Nord, cu partea a doua a circuitului, Famagusta.
A cincea zi am părăsit Girne pentru a ne îndrepta spre a doua destinație a sejurului, Gazimagusa/Famagusta. 

noua moschee, Hala Sultan, finanțată de guvernul Erdogan, cea mai mare din insulă
Cum intrarea la hotel era dupa ora 17, pe drum am oprit la un atelier de confecție a bijuteriilor din aur, argint si pietre semi/prețioase, unde m-am uitat un pic, cu dezinteres, prețurile fiind total prohibitive. Până și un banal ineluș din Ag cât un fir de ață era cca. 80 de euro. Mi s-a părut, în schimb, nostim, dar total neadevărat, motto-ul firmei:


Când în sfârșit am scăpat de acolo (cca. 2 ore!), ne-am îndreptat spre Famagusta, oraș?! în care am petrecut câteva ore, unde m-am plimbat, am mâncat chestii unele mai bune, altele nu prea și am stat la soare până am crezut că fac insolație. Am uitat să vă spun că în toate zilele temperatura a fost de 23-24 de grade, iar seara scădea până la 17-18 grade. 
După ce am hoinărit un pic, m-a cam apucat foamea și m-am așezat să mănânc tradiționalul kebab cu pui și salată și să beau o limonadă la restaurantul Historia, aflat chiar în centru, pe o straduță pietonală





După masa destul de frugală, am stat ceva timp pe o bancă, la umbră, în fața fostei catedrale Sf. Nicolae, actuală geamie cunoscută ca Lala Mustafa Pașa. După cum observați, e o superbă construcție gotică, la care otomanii, după ce i-au înfrânt pe venețienii care stapâneau insula, i-au pus un minaret în locul turnului clopotniței și gata moscheea.



un crâmpei din interior, așa cum l-am văzut din ușă

Cum punctul de întâlnire pentru a pleca spre resort era la cofetăria-patiseria Petek, am zis să gust și eu o chestie dulce și să mai beau o limonadă. Chestia a fost mult prea dulce, cu frișcă din tub :( însă limonada a fost foarte bună.



Hotelul la care am fost cazați este un resort de 5 stele, Salamis Bay Conti Resort & Casino, situat și acesta la mulți km. de oraș, deși în prezentările firmei de turism și acesta și cel de la Girne era trecut ca fiind în oraș. Mă rog, eu mă informasem și știam că nu este așa, însă au fost mulți care s-au certat cu ghida noastră de acolo, Daniela, de parcă era femeia vinovată că românii vând pachete cu date incorecte. Apropo de Daniela, care locuia de peste 20 de ani undeva în apropiere de Lefkoșa, împreună cu familia ei turco-cipriotă, trebuie să vă spun că a fost o drăguță care mi-a adus pastile de durere în gât ca să mă tratez, plus, în seara dinaintea zilei mele de naștere, pentru că era posibil să nu ne întalnim pentru că grupul a plecat într-o excursie lungă de o zi în Ciprul de Sud, a venit la mine în cameră cu o mică prăjiturică care avea o lumânare aprinsă și mi-a cântat "mulți ani trăiască", deși nu i-am adus nici un beneficiu, că n-am fost în stare să mă duc în excursiile organizate.

lobby-ul hotelului

vedere din cameră

au fost și curajoși care făceau baie în mare, deși apa avea maxim 20 de grade
În partea a doua a circuitului am avut half-board, pentru că mesele, de data asta, erau aidoma celor din marile resorturi turcești. Din păcate, din cauza stării  de sănătate precare n-am avut deloc poftă de mâncare și nu m-am bucurat de bunătățile disponibile.
De exemplu, în seara de 8 martie, după ce tuturor femeilor care intrau în restaurant li s-a oferit câte o gerbera albă foarte frumoasă, ne-a întampinat următoarea imagine :P


După cum am spus deja, Salamis Bay Conti Resort este la distanță de orășelul Famagusta (cca. 12 km.), iar transportul este asigurat de o chestie dintr-aia gen trenuleț de litoral, cu un program ciudat, așa că nu am părăsit resortul în cele 3 zile. A doua zi după ce am ajuns la hotelul din Famagusta, a fost ziua mea și m-am gândit că nu mi-ar strica să merg la SPA, că tot intra în beneficiile pachetului pe care îl aveam. Am stat la sauna uscată vreo 20 de minute și apoi m-am dus la piscinele interioare cu apă încălzită, în speranță că o să-mi treacă răceala mai repede.
Aici am avut un incident destul de neplăcut. Cum nu știu să înot, am intrat într-unul din bazinele cu apă mică unde mai era doar o familie tânără de ruși cu o bebelușă mică-mică de vreo 5-6 luni căreia îi puseseră aripioare gonflabile și dădea din mânuțe și piciorușe de mamă-mamă. Când m-a văzut, a venit râzând direct la mine, așa că m-am jucat un pic cu ea, făcând-o "avion" în apă. La un moment dat am împins-o spre maică-sa și, după câteva clipe, am simțit un corp ud prelingându-se pe lângă mine. M-am întors brusc și am apucat să văd, înainte de recul, un individ negricios care se uita la mine cu niște ochi bovini. M-am ridicat din acel loc și cum individul nu dădea semne că se retrage, am ieșit din bazin și m-am dus din nou, pentru scurt timp, la saună. N-am rezistat nici 5 minute și când am ieșit, hărțuitorul era în hol și tot bolborosea către mine chestii în turcește, aținându-mi calea. Am solicitat ajutorul tipului de la pază, însă înainte de a veni, urâtul a ieșit din incinta SPA-ului. După ce i-am zis pe scurt celui de la pază de incident, m-am dus la vestiar să-mi iau rucsacul ca să plec, timp în care a venit o fată de la customer service care și-a cerut scuze pentru incident și, pentru că e ziua mea, m-a întrebat dacă accept o cină pentru 2 persoane la restaurantul chinezesc din resort, în semn de mulțumire pentru înțelegerea de care am dat dovadă :D și n-am refuzat. Mai târziu, a venit în cameră room-service-ul și mi-a adus o mică atenție din partea managementului.


Cum nu avea cine să-mi facă poze, mi-am făcut eu una în lift :D

eu, la împlinirea a 50 de ani 
Seara, după cina de la restaurant, am fost și la restaurantul chinezesc care era în alt corp de clădire al resortului, însoțită de colega mea de cameră din acel sejur, doamna Revena. Mâncarea chinezească nu mi-a plăcut prea mult, poate și pentru că era cu totul altfel gătită decât e la noi.


Așa s-a încheiat ziua mea și mai urma doar o singură zi plină din circuit, când n-am făcut mai nimic. Am hoinărit prin jur, am stat la soare și în lobby pentru că era semnal wi-fi mai bun și am citit ziare, am răspuns la mesaje etc. Necazul cu insula Cipru e ca partea de sud este în U.E, deci se poate folosi roaming de date și voce a operatorilor de telefonie mobilă din România fără restricții, contra unei sume derizorii, însă în nord, operatorii de telefonie mobilă sunt turci, așa că roamingul implică niște costuri foarte mari. Eu mi-am cumpărat o cartelă telefonică pe care am dat 50 de lire și care conținea, în principal, servicii de date de 5 Gb și servicii de voce infime, că tot nu aveam de gând să sun prea des. Oricum, au fost îndeajuns cât să-mi sun mama (care nu are Facebook) de vreo 2 ori. Când am fost la Nicosia, am profitat că puteam să sun de pe abonamentele românești și am făcut o mică teleconferință cu ea, că așa ne-am obișnuit, să vorbim zilnic.

terasa resortului


În ultima zi, după ce am luat micul dejun, am plecat către sud cu autocarul, pentru că la ora 12,30 plecam spre țară.



Din avion, îmi iau rămas bun de la insulă, pînă în octombrie, când mă voi întoarce pentru 2 săptămâni.

Larnaca, cartierul Skala, aflat în apropierea aeroportului
Și ultimul selfie, înainte de decolare :P


Larnaca, văzută de sus
Asta a fost tot, oameni buni! Sper că v-a plăcut :)

7 comentarii :