marți, 27 noiembrie 2012

Reclama-i sufletul comerțului

se zicea pe vremuri, și se completa în cazul afacerilor care nu mergeau cu și comerțul, sufletu'.
Cam așa s-ar putea spune și despre oarecum recent renovatul complex Hala Centrală care, cândva, era considerat a fi un complex comercial bunișor, cu mărfuri diverse și prețuri așijderea și destul clienți. Eu, recunosc că nu am mai intrat acolo de câțiva ani (vreo 2-3). Pe atunci, când îmi vizitam soacra, care stă în vecinătate, dădeam și o raită prin magazine.
La un moment dat s-a vehiculat în presa locală faptul că proprietarul clădirii, un fost potentat local cu multiple  și varii biznisuri, acum toate pe chituci, a început să-i spolieze pe comercianți în așa măsură încât mulți au renunțat la spațiile închiriate acolo. Ei, și iată că joi m-am convins cu ochii mei.





3 niveluri în care singurul magazin în care era ceva mișcare era marketul Carrefour și o cafenea, ambele  de la parter. Bine, că nici magazine nu-s prea multe (circa 5-6 pe fiecare etaj), câteva erau deja închise la 6 seara, iar la celelalte erau doar vânzătorii care, uneori, tresăreau când apăream de după vreun colț. Așa de învățați cu clientela sunt, săracii oameni.
Și cum spuneam, referindu-mă la reclamă, promovare, ori cum vă place să-i ziceți, pentru complexul ăsta nu s-a făcut nici un fel de reclamă, cum de altfel nu se face nici pentru un alt complex comercial numit pompos Moldova Mall unde, nici acolo comercianților nu le merge mult mai bine. Și sincer, nici nu prea au ce promova. În cazul Halei Centrale, am intrat într-un magazin unde mi s-au părut drăguțe niște pulovere cu mutre de pisici și am descoperit că, văzute de aproape, erau de calitate destul de proastă, fabricate în China și costau 65 de lei bucata, adică mult prea mult raportat la calitate. Deasemeni, și într-un magazin cu lucruri de copii (haine, jucării, cărucioare etc.) găseai cam aceleași chestii pe care le pot vedea la tonetele din cartierul unde locuiește mama însă, în mod sigur, la preț mult mai mare.
La polul opus este Palas Mall care ne invită pe 1 decembrie, la 6 seara, la aprinderea luminilor de Crăciun, ocazie cu care va avea loc un concert susținut de corul de copii al Operei Române Iași și un recital Mihai Popistașu Band și, desigur, focuri de artificii. Sper să ajung și să vă arăt și vouă frumusețile din grădina Palas.

13 comentarii :

  1. In urma cu un an vizitam destul de des Hala Centrala.CHiar mi-am luat de acolo paltonul meu si al fratelui meu si la preturi destul de ok.Inca se gaseau magazine foarte ok si cu produse foarte faine.SI apoi au inceput renovarea si gata cu magazinele...acum nici in Carefour nu mai intru de suparare.Oricum Miki, sa stii ca majoritatea comerciantilor care erau in hala iii gasesti la targul care se tot anunta.Fusesem intr-o seara sa vad ce gasesc de incaltat si una din fet emi-a spus ca daca vreau, pot sa mai astept si sa ma duc in hala ca toti cei de acolo au in hala centrala magazinele.Deci nu sunt deloc comercianti mai cu mot.Si preturile erau aceleasi ca in magazin.
    Plus ca daca vreau bluzite la pret ieftin chinezesti,prefer sa ma duc la magazinul de langa gara.Nu stiu cum se numeste, dar e cel cu preturi foarte mici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. P.S.:scuza-mi greselile de redactare.Mi s-a stricat tastatura si tot sar cateva litere:))

      Ștergere
    2. Stiu magazinul ala, da-i cam naspa, nu? Am intrat o singura data si asa mirosea a chimicale de nu nimeream iesirea. Cat despre targuri, le urasc! Nu pentru ceea ce sunt ele, ci pentru promovarea agresiva pe care o face organizatorul. Sa-ti urle rahatul ala de megafon de cateva ori pe zi timp de 2-3 minute sub geam (cat sta la semafor chiar si de 2 ori) "vine, vine, vineeee! targul de imbracaminte si incaltaminte expotextil etc." Iti vine sa le crapi capul ai, cel putin in cazul meu, efectul este invers celui scontat, pentru ca n-am calcat niciodata intr-un targ dintr-asta.

      Ștergere
    3. Vine, vine, vine... Cand stateam in CANTA imi venea sa ies pe geam si se le arunc o caramida in parbriz. :|

      Ștergere
    4. aaah, pe mine ma incearca gandul asta de fiecare data cand ii aud!

      Ștergere
  2. Foarte ocupata zona!Avem si in Braila astfel de zone in care bate vantul.Mi se pare foarte mult ca niste plovare sa coste 65 de lei.Am vazut in H&M la acelasi pret.
    Cred ca o sa fie superb aprinderea luminilor de Craciun.Vrem poze!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inchipuie-ti ca abia astept sa fac poze si poate sa si filmez un pic, ca sa va arat si voua! E prima iarna a Palas-ului si probabil ca va fi feeric.

      Ștergere
  3. Mdaaa am fost si eu la targul mut anuntat de textile prima oara anul asta si au fost cei mai prost investiti 1,5 lei din viata mea(cat a costat intarea)nu a meritat deloc popasul facut acolo...preturi extraordinari de mari pentru chinezarii..cum sa dau 80 de lei pe un pulover??/ mai ales la un targ!iar despre hala...mare pacat ca inainte mai cascam ochii pe acolo dar acum nici nu mai intru...ce sa i faci..cam greu cu comertul in orasul asta!asteptam poze de la palas!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diana, targurile astea au loc cel putin unul pe luna si de aceea ziceam ca ma asasineaza promoterii cu mesajul ala prin megafoane. Adica, trebuie sa mai si platesti intrarea? Phoooai, sa ma astepte!

      Ștergere
  4. Mai, nu stiu daca doar preturile de inchiriere afecteaza activitatea lor. Poate ca si criza e de vina. Si noi avem doua Malluri, dar nu prea vad vanzare pe-acolo. Lumea intra, se uita, isi face o idee, si prefera sa cumpere din alta parte produse asemanatoare dar mai ieftine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu numai chiriile, ci si marfurile proaste la preturi mari. In acel complex comercial nu este nici un magazin mai de Doamne-ajuta, ci doar mici srl-uri locale, ale unora care au pornit de la o toneta si au ajuns la un magazin.

      Ștergere
  5. vai ce-am ras la faza cu tresaritul bietilor vanzatori :))))))))))))).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar asa s-a intamplat! Aveam incaltaminte cu talpa care nu face zgomot si le apaream in raza vizuala deodata, din penumbra... :D

      Ștergere