joi, 4 iulie 2013

Restanțe

Pentru că de azi s-au anunțat din nou ploi, mi-am amintit că nu v-am arătat prin ce pericol a trecut Iașul anului 2013.
Iași, 1 iulie 2013-râul Bahlui

Iași, 1 iulie 2013-râul Bahlui

Iași, 1 iulie 2013 - râul Bahlui

Da, e chiar el, prăpăditul râu Bahlui care străbate municipiul Iași.
Încă din primăvara anului trecut au început lucrări de reabilitare a albiei râului, lucrări întrerupte în iarnă și reluate când a venit căldura. A povestit de ele și Georgiana la vremea respectivă, că dumneaei locuiește mai în amonte de mine :p
Eeei, dar anul ăsta a venit rândul tronsonului ce se întinde între Podu Roș și Podul de Piatră, deci tranzitează și proximitatea mea. Tuburile alea pe care le vedeți în prima poză ar fi trebuit să fie folosite la o joncțiune cu canalizarea orașului pentru a drena albia, în vederea turnării betonului. Însă, deși sistemul există, se pare că au mai rămas niscaiva tuburi pe care mai să le ia apa. Ca să lucreze, domnii de la firma prestatoare au făcut baraje pentru porțiunile pe care lucrează, iar duminică noaptea, se pare, că au omis să desfacă unul dintre ele, așa că mai era un pic și apa năvălea și la mine în cartier. Că la mama oricum era. Până în Piața Voievozilor.
strada Mușatini - sursa foto: Flacara Iasului  

Țin minte inundațiile din 1975 când mama m-a luat în spate și, prin apă până la genunchi, m-a dus la bunica în Păcurari. Aveam o grijă ca nu cumva să mă ud la ghetuțe. Celebrele, printre cei din generația mea, ghetuțe din piele albă, cu vârful și ștaiful din lac negru. Sau grena.
Imediat după acele inundații, s-a trecut la înălțarea malurilor, astfel încât, deși a mai plouat abundent, Iașul nu a mai fost inundat niciodată.
Până luni, 1 iulie 2013. Din cauza lucrărilor, nici firma care se ocupă de apă și canalizare nu a putut să deverseze șuvoaiele preluate din canalizare în Bahlui, așa cum făcea de fiecare dată la ploile semnificative, cu voia celor de la Apele Române.
Sperăm ca la ploile ce vor veni zilele astea să nu mai trăim emoții precum cele de luni.

4 comentarii :

  1. am umblat zilnic 5 ani pe malul Bahluiului (stateam la camine in Tudor si mergeam la facultate) dar niciodata nu l-am vazut asa mare...de obicei era un paraias amarat, inofensiv.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, de obicei e mult mai putina apa, insa in noaptea aceea a plouat 115 l/mp.

      Ștergere
  2. Mi-a zis mie prietenul ca a fost mare dar nu mi-am imaginat ca e chiar asa grava treaba!El sta in Tudor si cand se duce la Lild mereu se uita pe pod sa vada ce mai e si mi-a zis ca e ca atunci cand au fost inundatii in orasul meu cand a dat afara Barladul exact pe strada mea :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Ana, asa rau a fost, insa a trecut destul de repede. Apele s-au retras in cursul zilei de luni.

      Ștergere