Sufăr de această boală de piele încă din adolescență. A fost unul din motivele pentru care eram o fată destul de retrasă. Mulți ani am fost tratată incorect pentru că, pur și simplu, medicii vremii nu știau ce afecțiune este.
Așa că, mă învârteam veșnic într-un cerc vicios creat de cremele cu cortizon. Îmi ameliorau simptomele, ca după un timp să-mi reapară erupțiile în număr și mai mare.
Dar, să vă spun ce este de fapt dermatita periorală.
Termenul "dermatita periorală" se referă la o boală a pielii care se caracterizează prin iritaţia şi inflamaţia pielii (dermatită) pe bărbie şi în jurul gurii (zona periorală). Cel mai frecvent, pe fondul roşeţii pielii, în regiunea bărbiei şi în jurul gurii apar mici coşuri (papule).
Vă arătam erupțiile, de data asta destul de reduse, pozate în data de 11 februarie,
dată de la care am început să mă tratez cu o cremă preparată în farmacie și să iau câte o capsulă de doxiciclină de 100 mg. pe zi. Ulterior pozării mi-au mai apărut câteva pustule.
Să vă mai spun despre această boală.
Puteţi presupune că problemele Dvs. de piele sunt asociate cu dermatita periorală, dacă observaţi următoarele simptome:
- Pe bărbie (sau chiar pe pielea din jurul gurii), aveţi o mulţime de coşuri mici;
- Pielea din jurul coşurilor arată inflamată şi iritată (este de culoare roşie);
- Analizând atent pielea din jurul gurii, observaţi că, deşi inflamaţia se extinde pe pielea din jurul gurii, nemijlocit în jurul buzelor (o fâşie îngustă de câţiva milimetri) pielea arată sănătoasă (are culoarea normală, nu are coşuri) şi că între pielea neinflamată şi pielea inflamată parcă trece o graniţă clară.
În cazul dermatitei periorale coşurile pot avea "vârfurile" umplute cu un lichid limpede (cum este cazul la mine), dar, pe măsura ce boala evoluează şi pielea inflamată se infectează cu microbi (bacterii, demodex), pot apărea şi coşuri cu puroi (cu vârfuri albe).
Destul de des, persoanele care suferă de dermatita periorală, au senzaţia, fie că de ardere, fie că de mâncărime, fie că de durere în zonele afectate. Eu simt durere.
Cauzele exacte ale dermatitei periorale nu sunt cunoscute în prezent. Cu toate acestea, numeroasele observaţii clinice arată că la baza dezvoltării acestei boli poate fi iritarea pielii în urma aplicării produselor cosmetice, precum:
- diverse remedii pentru îngrijirea pielii (inclusiv, creme hidratante, creme anti-rid, creme nutritive, geluri, spume, tonice, săpun);
- diferite tipuri de machiaj (inclusiv, fondul de ten, pudra);
- diverse proceduri cosmetice (inclusiv, măşti, scruburi, etc).
A fost, de asemenea, remarcat faptul că riscul dermatitei periorale creşte semnificativ la persoanele care utilizează, în îngrijirea pielii, în paralel, mai multe produse cosmetice.
O altă cauză a dermatitei periorale poate fi contactul pielii cu hormonii corticosteroizi (glucocorticoizi), care pot fi prezenţi în creme, în spray-uri şi în inhalatoarele utilizate în tratamentul bolilor respiratorii alergice (astm, rinita alergică).
Mai multe informații puteți găsi aici.
Acum, am să vă arăt cum apare pielea mea dupa 10 zile de tratament.
Au mai rămas doar niște pete roz care, cu timpul, or să se estompeze.
Ce țin să vă spun e că dacă vă apar "chestii" pe piele, care par ba coșuri, ba herpes, ba Dumnezeu știe ce, nu vă tratați singuri. Căutați un dermatolog bun (da, știu, e greu să fii sigur!) și urmați tratamentul prescris. Un dermatolog de care nu a auzit mai nimeni, poate da chix, deși, habar n-am cât de greu de diagnosticat este această boală de piele. În Iași, eu recomand pe dr.dermatolog Anca Zbranca de la cabinetul Roderma. Ea este cea care, după ani de tratament greșit, a stabilit fără echivoc boala de care sufăr și mi-a tratat-o cu succes.
COMPLETARE a articolului, azi, 15 septembrie 2017
Pentru că e cel mai citit articol scris de mine vreodată, pentru că am primit numeroase mesaje prin care eram întrebată de tratament și am obosit să răspund fiecăruia, asta și pentru că, ulterior, nu mai am nici un fel de feedback, scriu aici tratamentul urmat de mine, prescris MIE de un medic dermatolog. Rămâne la latitudinea fiecăruia dacă îl urmează sau nu, eu neputând fi făcută nicicum răspunzătoare de eventualele eșecuri, reacții adverse etc.
Deci, tratamentul meu a fost compus din:
1. cremă preparată în farmacie, care conține - eritromicină 2%
- zinc 2%
- metronidazol 5%
- bază hidratantă 30 gr.
Se dă în fiecare seară, pe acele zone, timp de 10 zile
2. doxiciclină 100mg./zi timp de 10 zile
Și ca să mai răspund la o întrebare care mi-e pusă în fiecare e-mail, DA mi-au mai apărut pustele de-a lungul vremii, însă niciodată mai mult de una-două și care, date cu cremă încă de la început, au dispărut în maxim o săptămână.
Și ca să mai răspund la o întrebare care mi-e pusă în fiecare e-mail, DA mi-au mai apărut pustele de-a lungul vremii, însă niciodată mai mult de una-două și care, date cu cremă încă de la început, au dispărut în maxim o săptămână.
Bine ca s-a terinat calvarul, cel putin pe moment, arata foarte bine pielea acum. Totusi si mie dupa un cos ramane mult timp acea pata rosiatica, oare cum se poate rezolva asta?
RăspundețiȘtergereAm o mostra din asta si parca, parca, ajuta, doar ca se termina deja :p
ȘtergereDacă ar fi să glumesc pe tema asta, aș zice că parcă ai băut apă după Nicoleta Luciu.
RăspundețiȘtergereSerios vorbind, acum: e utilă o cultură făcută din secrețiile alea. Dar dacă ai aplicat deja anumite creme medicinale, s-ar putea să iasă negativă.
Mel, da, m-am dat cu o crema care continea metronidazol si eritromicina
ȘtergereCum era Eritroacnolul pe vremuri. În cazul ăsta, e normal să nu iasă nimic acum. Data viitoare (deși sper să nu existe așa ceva), poate încerci totuși...
ȘtergereMel, acum nu mai este nici un produs industrial cu compozitie macar asemanatoare
Ștergerebine ca ai gasit ceva care-ti face bine! succes!
RăspundețiȘtergereMersi, coco!
ȘtergereAm mai auzit de la colegi de doctorita asta si chiar e buna la ceea ce face.Momentan problemele mele cu tenul s-au mai rezolvat si sper sa nu fie nevoie sa apelez la ea :))
RăspundețiȘtergereMa bucur mult ca ai gasit o rezolvare :*
Multa sanatate Miki!Pupici!
Mersi, Ana! :)
ȘtergereMa bucur ca s-a mai ameliorat situatia! Arata destul de bine pielea dupa tratament!
RăspundețiȘtergereAstazi chiar mai bine decat in poza ultima :)
Ștergereasa iritatii am avut si eu in perioada de consum de cortizon.
RăspundețiȘtergereLa mine a trecut cand l-am eliminat si prin o igiena stricta, si o reevaluare a alimentatiei.
De felul meu fug de medicamente ...
Problema e, in cazul meu, tocmai igiena stricta care strica balansul ph-ului pielii. Nici eu nu sunt adepta medicatiei fara rost, insa in cazul asta se impunea.
ȘtergereBuna! Pielea din jurul gurii mi-e foarte uscata si iritata de vreo 2 ani, dermatologii nereusind sa-mi amelioreze "problema". Curiozitate, cum se prezinta tenul tau dupa ce ai terminat tratamentul? :)
RăspundețiȘtergerePielea mea era, in mod evident, uscata, insa nu exagerat, pentru ca am incercat sa aplic crema-tratament punctual pe pustule. De altfel, cred ca am mai pus poze cu mine ulterior :)
ȘtergereMerci de informatii! Te-as mai deranja cu 2 intrebari: Cat timp ai luat doxiciclina si cam cat a costat crema respectiva? Nu de alta, dar doctorul meu mi-a recomandat o crema care costa in jur de 120 ron, ceea ce mi se pare cam mult...
Ștergere10 zile doxiciclina, iar crema este preparata in farmacie si m-a costat in jur de 30 de lei, insa pretul e in functie de crema hidratanta baza care poate fi de diferite calitati, respectiv preturi. 30 de lei e pretul cel mai mare :)
ȘtergereBuna,
RăspundețiȘtergereNe poti spune ce contine crema din farmacie? poate mai ai reteta. Am fost si eu diagnosticata cu dermatita periorala si am luat antibiotic o luna si ma dau in continuare cu MASK Gel si Mask Cream. Insa nu pot sa zic ca sunt multumita de rezultate. Deja ma chinui de mai bine de 2 luni.
multumesc
Trimite-mi un e-mail si, in masura in care mai gasesc reteta, am sa-ti scriu
ȘtergereBuna,ma scuzati, cum as putea vorbi du dvs in privat?Va multumesc.
RăspundețiȘtergerescriindu-mi pe e-mail
ȘtergereBuna, voiam sa te mai intreb. Dupa tratamentul cu doxiciclina nu ti-au mai aparut deloc? Eu am tinut un tratament in iarna si dupa 5 luni mi-au aparut din nou pustule.
RăspundețiȘtergereBuna seara!
RăspundețiȘtergereSunt și eu nefericita posesoare a unei astfel de dermatite și pot zice sincer că mă înnebunește. Până am ajuns la dermatolog a trebuit să găsesc o soluție ptr a calma și ține sub control pustulele și am folosit o cremă destinată iritațiilor de scutec la bebeluși: Lanozinc se numește și conține oxid de zinc și lanolină. Vreau să spun că și-a făcut treaba foarte bine, cel puțin până am ajuns la dermatolog ptr diagnosticul oficial și care m-a informat ca am făcut o alegere bună cu această cremă. Ulterior am găsit și acest blog iar în eventualitatea în care mai este cineva în situația aceasta de nu poate ajunge la doctor în timp util am vrut să împărtășesc o altă opțiune care funcționează și costă până in 10 lei la farmacie. 😊