miercuri, 29 mai 2013

Dulceață de căpșuni

Azi am avut o zi liberă și pentru că ieri mi-a adus soțul vreo 4 kilograme de căpșuni românești, dulci și mirositoare, dis de dimineață m-am apucat să fac dulceață.

Am avut la final, după ce le-am curățat,  3,6 kg. de căpșuni, la care am adăugat 2,5 kg. de zahăr.


Le-am fiert aproximativ 2 ore, timp în care am tot adunat spuma formată, iar spre final am adăugat feliuțe de lămâie pentru că ajută ca dulceața să aibă o culoare frumoasă, dă un gust bun și, mai mult, ajută și la conservare.


A fost gata în momentul în care, puși câțiva stropi pe o farfuriuță, după răcire se prelinge ca un gel.  Am pus dulceața fierbinte în borcane care au capac cu filet, am strâns bine capacele și am pus borcanele cu fundu-n sus până s-au răcit, pentru a se face vid, iar dulceața să nu mucegăiască dacă o păstrez în cămară.
Am făcut și anul trecut, însă am "legat-o" prea tare, încât, atunci când am nevoie, trebuie să pun borcanul câteva minute în cuptorul cu microunde :p
Eu am făcut dulceață, Diana a făcut socată... Tare mai suntem gospodine, nu? ;)

27 de comentarii :

  1. Si eu vreau sa fac,dar cu indulcitor:) Si trucul cu lamaia nu-l stiam asa ca,multumesc!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unii pun sare de lamaie, insa mie mi se pare normal sa pun lamaie, ca doar sunt pe toate drumurile acum :D

      Ștergere
    2. miki, sarea de lamaie se punea pt contrastul de gust.
      Lamaia insa are si proprietati antiseptice (si rezista mai mult)

      Ștergere
    3. Oricum, nu pui si de una si de alta

      Ștergere
  2. A,inainte sa pui dulceata in borcanele,ai scos feliile de lamaie?:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu pentru ca se "topesc" si se fac mai micute si usor caramelizate. Sunt bune de mancat, cel purin mie-mi place cand dau de ele prin dulceata

      Ștergere
  3. Aaaa, mirosul din casă atunci când mama făcea dulceață de căpșune! Și adunatul spumei de deasupra! Nu știam trucul cu borcanele puse cu fundul în sus!

    Vajnice femei mai sunteți! Dar și eu am făcut aseară pește la cuptor, se pune?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie mi-e frica sa pun borcanele in cuptor la bain-marie, asa ca apelez la tot felul de trucuri, numai sa nu intre aer in borcane si sa-mi mucegaiasca capodoperele :D

      Ștergere
    2. Ah, scuzati, am uitat sa spun ca sunteti chiar mai gospodina decat mine cu pestele ala la cuptor. Parol!

      Ștergere
  4. Haa...ce bunatate!
    Dar mai tare ma trage de maneca socata!Nu de alta, dar am un teanc de flori de soc pe un ziar si nu stiu cum sa le fac :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Miki iti aduc vineri socata ca nu se poate sa nu fi gustat vreodata din asa ceva..e super buna si racoritoare..ai sa te convingi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi! Oricum, abia astept sa ne vedem

      Ștergere
    2. Era cât pe ce să vă acuz că sunteți nerăbdătoare ca fratele meu care se arunca asupra socatei înainte să fermenteze cât trebuie. Când colo, pe blogul Dianei am văzut că vineri va fi numai bună de testat (Miki, te declar unica persoană din România despre care știu că n-a băut niciodată socată ).
      Dacă veți citi în presa internațională că o nebună culegea flori de soc în Villa Borghese, eram eu:) Acolo am văzut tufe parfumate și tare rău mi-a părut că stătea necules și nefăcut socată.

      Ștergere
    3. Monica, nici nu stiu daca sa ma bucur sau nu de ăuardu' dat de tine :p
      Dacă te întreabă careva de ce culegi flori de soc, zi-le că faci o poţiune de întinerire şi, poate, aşa te lansezi în afaceri de succes de care chiar or să scrie tabloidele "olăraundzăuorld".

      Ștergere
    4. Ne povestești vineri dacă e un premiu sau o pedeapsă. În căutare de socată, dădusem peste un sirop de soc, la IKEA, dar cine să mai ia după ce au descoperit tot felul de vietăți în alte produse alimentare de la ei? Mai bine niște priviri curioase și o amendă de la paznicii parcului, când i culege florile de soc personal, nu?

      Ștergere
    5. Vezi, daca nu-i IKEA la Iasi si chiar de-ar fi nu mi-as permite decat chestii ultra-soldate, trec cu vederea incidentul foarte usor. Singura data cand am fost la unicul magazin din Ro, mi-am permis doar un set de ustensile de bucatarie din plasticul ala negru pentru vase de teflon si un set de doua rame foto. In rest, m-am minunat la mobile de bucatarie de 70-80-90 de milioane si alte asemenea.
      Paznicilor zi-le ca prepari un medicament naturist pentru un incurabil, si asa poate scapi de amenda si varsa aia si o lacrima de compasiune. Diabolica, nu?

      Ștergere
  6. Mmmm, ador dulceata de capsuni, dar nu fac in fiecare an, lenesa de mine. Cate borcanele ti-au iesit?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pina, n-am avut borcane normale, asa ca le-am pus intr-unul de vreo 800 de gr., cu o forma mai deosebita, si intr-altul de 1 kg.

      Ștergere
  7. mi-ai adus aminte ca ar trebui sa facem si noi dulceata :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu mi-am propus ca, atunci cand o fi vremea, sa mai fac si de visine si de caise

      Ștergere
  8. Asa-i cu productia de capsuni! Si eu am in gradina, intr-un colt, iar anul asta am strans cca. 0,5 kg., pe cand acum doi ani am mancat pe saturate si am si pus doua pungi a cate 1,5 kg. la congelator, pe iarna.

    RăspundețiȘtergere
  9. Dulceata ta arata fenomenal, daca as putea sa ma abtin sa le mananc cred ca as incerca si eu reteta!

    Pop Culture&Fashion Magic

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu ajunsesem la prea-plin :p si asa m-am hotarat sa fac dulceata.

      Ștergere