Am avut la final, după ce le-am curățat, 3,6 kg. de căpșuni, la care am adăugat 2,5 kg. de zahăr.
Le-am fiert aproximativ 2 ore, timp în care am tot adunat spuma formată, iar spre final am adăugat feliuțe de lămâie pentru că ajută ca dulceața să aibă o culoare frumoasă, dă un gust bun și, mai mult, ajută și la conservare.
A fost gata în momentul în care, puși câțiva stropi pe o farfuriuță, după răcire se prelinge ca un gel. Am pus dulceața fierbinte în borcane care au capac cu filet, am strâns bine capacele și am pus borcanele cu fundu-n sus până s-au răcit, pentru a se face vid, iar dulceața să nu mucegăiască dacă o păstrez în cămară.
Am făcut și anul trecut, însă am "legat-o" prea tare, încât, atunci când am nevoie, trebuie să pun borcanul câteva minute în cuptorul cu microunde :p
Eu am făcut dulceață, Diana a făcut socată... Tare mai suntem gospodine, nu? ;)
Si eu vreau sa fac,dar cu indulcitor:) Si trucul cu lamaia nu-l stiam asa ca,multumesc!:)
RăspundețiȘtergereUnii pun sare de lamaie, insa mie mi se pare normal sa pun lamaie, ca doar sunt pe toate drumurile acum :D
Ștergeremiki, sarea de lamaie se punea pt contrastul de gust.
ȘtergereLamaia insa are si proprietati antiseptice (si rezista mai mult)
Oricum, nu pui si de una si de alta
ȘtergereDelicios şi natural .
RăspundețiȘtergereAsa-i!
ȘtergereA,inainte sa pui dulceata in borcanele,ai scos feliile de lamaie?:)
RăspundețiȘtergereNu pentru ca se "topesc" si se fac mai micute si usor caramelizate. Sunt bune de mancat, cel purin mie-mi place cand dau de ele prin dulceata
ȘtergereOk,mersi de pont:)
ȘtergereAaaa, mirosul din casă atunci când mama făcea dulceață de căpșune! Și adunatul spumei de deasupra! Nu știam trucul cu borcanele puse cu fundul în sus!
RăspundețiȘtergereVajnice femei mai sunteți! Dar și eu am făcut aseară pește la cuptor, se pune?
Mie mi-e frica sa pun borcanele in cuptor la bain-marie, asa ca apelez la tot felul de trucuri, numai sa nu intre aer in borcane si sa-mi mucegaiasca capodoperele :D
ȘtergereAh, scuzati, am uitat sa spun ca sunteti chiar mai gospodina decat mine cu pestele ala la cuptor. Parol!
ȘtergereHaa...ce bunatate!
RăspundețiȘtergereDar mai tare ma trage de maneca socata!Nu de alta, dar am un teanc de flori de soc pe un ziar si nu stiu cum sa le fac :D
Vezi reteta Dianei.
ȘtergereMiki iti aduc vineri socata ca nu se poate sa nu fi gustat vreodata din asa ceva..e super buna si racoritoare..ai sa te convingi!
RăspundețiȘtergereMersi! Oricum, abia astept sa ne vedem
ȘtergereEra cât pe ce să vă acuz că sunteți nerăbdătoare ca fratele meu care se arunca asupra socatei înainte să fermenteze cât trebuie. Când colo, pe blogul Dianei am văzut că vineri va fi numai bună de testat (Miki, te declar unica persoană din România despre care știu că n-a băut niciodată socată ).
ȘtergereDacă veți citi în presa internațională că o nebună culegea flori de soc în Villa Borghese, eram eu:) Acolo am văzut tufe parfumate și tare rău mi-a părut că stătea necules și nefăcut socată.
Monica, nici nu stiu daca sa ma bucur sau nu de ăuardu' dat de tine :p
ȘtergereDacă te întreabă careva de ce culegi flori de soc, zi-le că faci o poţiune de întinerire şi, poate, aşa te lansezi în afaceri de succes de care chiar or să scrie tabloidele "olăraundzăuorld".
Ne povestești vineri dacă e un premiu sau o pedeapsă. În căutare de socată, dădusem peste un sirop de soc, la IKEA, dar cine să mai ia după ce au descoperit tot felul de vietăți în alte produse alimentare de la ei? Mai bine niște priviri curioase și o amendă de la paznicii parcului, când i culege florile de soc personal, nu?
ȘtergereVezi, daca nu-i IKEA la Iasi si chiar de-ar fi nu mi-as permite decat chestii ultra-soldate, trec cu vederea incidentul foarte usor. Singura data cand am fost la unicul magazin din Ro, mi-am permis doar un set de ustensile de bucatarie din plasticul ala negru pentru vase de teflon si un set de doua rame foto. In rest, m-am minunat la mobile de bucatarie de 70-80-90 de milioane si alte asemenea.
ȘtergerePaznicilor zi-le ca prepari un medicament naturist pentru un incurabil, si asa poate scapi de amenda si varsa aia si o lacrima de compasiune. Diabolica, nu?
Mmmm, ador dulceata de capsuni, dar nu fac in fiecare an, lenesa de mine. Cate borcanele ti-au iesit?
RăspundețiȘtergerePina, n-am avut borcane normale, asa ca le-am pus intr-unul de vreo 800 de gr., cu o forma mai deosebita, si intr-altul de 1 kg.
Ștergeremi-ai adus aminte ca ar trebui sa facem si noi dulceata :))
RăspundețiȘtergereEu mi-am propus ca, atunci cand o fi vremea, sa mai fac si de visine si de caise
ȘtergereAsa-i cu productia de capsuni! Si eu am in gradina, intr-un colt, iar anul asta am strans cca. 0,5 kg., pe cand acum doi ani am mancat pe saturate si am si pus doua pungi a cate 1,5 kg. la congelator, pe iarna.
RăspundețiȘtergereDulceata ta arata fenomenal, daca as putea sa ma abtin sa le mananc cred ca as incerca si eu reteta!
RăspundețiȘtergerePop Culture&Fashion Magic
Eu ajunsesem la prea-plin :p si asa m-am hotarat sa fac dulceata.
Ștergere