miercuri, 12 octombrie 2011

Sărbătorile Iașului

Anul ăsta între 10 și 20 octombrie are loc a douăzecea ediție a Sărbătorilor Iașului. Inițial s-a vrut a fi o sărbătoare religioasă care să  celebreze pe Sfânta Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, ale cărei moaște se află permanent la Catedrala Mitropolitană din Iași. Cu trecerea anilor însă, aceste sărbători s-au transformat, pentru noi ieșenii, martori nevinovați ai evenimentului, într-un bâlci.
Anul ăsta, ne-au pus capac! Încă din vară, orașul e într-un fel de reabilitare. Mai precis, pe străzi principale din oraș se fac lucrări de refacere a liniilor de tramvai, a covorului asfaltic, se schimbă conducte de apa, de gaz etc. Că te deplasezi cu mașina proprie sau cu transportul în comun, timpul în care poți ajunge la serviciu s-a dublat. Că poate nu ne era îndeajuns, săptămâna asta s-au închis circulației auto toate străzile din jurul Mitropoliei. Dacă în alți ani șirul pelerinilor care așteptau sa ajungă la moaște se întindea până pe malul Bahluiului, anul ăsta se pare că nu mai e așa. Ori sunt mai puțini, ori se înaintează mai repede, încât nu apucă să se formeze cozi. Și totuși străzile continuă să fie închise pentru a nu-i deranja pe evazioniștii comercianții de crucifixuri cu leduri, icoane "aurite", kurtos kolacs, ii "made in China" și câte și mai câte "bunătăți".


sursa foto: http://www.ziaruldeiasi.ro/

sursa foto: http://www.ziaruldeiasi.ro/

Până acu doi-trei ani, iarmarocul era sub geamul meu: tiribombe de unde urlau muzici până-n miez de noapte, fum de la grătare, cetățeni turmentați care-și goleau vezica sub geamurile noastre și pe zidurile blocului, circulație blocată pe un tronson al străzii... Acum tot circul e pe o stradă de pe malul Bahluiului, sub geamul lui Georgi.
În fiecare an mă gândesc că sărbătorile astea nu sunt făcute, de fapt, pentru ieșeni. Sau nu pentru toți ieșenii. Cei care muncesc nu au timp de sărbătorit. Când ieși de la serviciu este deja întuneric și chiar de n-ar fi, după cel puțin 8 ore de muncă nu-ți prea arde să înfrunți aglomerația de pelerini, hoți de buzunare veniți la perfecționare și ieșeni fără ocupație. Oricum, în perioada asta evit pe cât posibil să interferez cu mulțimea și mă rog să treacă mai repede săptămâna.

4 comentarii :

  1. da măi Miki. jale cu J mare. eu stau cu geamurile închise, că nu mai aud nica nici la televizor, nicio muzică dacă-mi pun. urlă bașii ceva de groază. și pișați. mulți. dar trec ele și sărbătorile astea...
    ti pup.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa speram ca alea de la anul o sa fie organizate de niste oraseni :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Se pare ca oamenii sunt luati de valul distractiei si nu se mai gandesc la linistea altora :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai aia care se distreaza acolo nici nu trebuie luati de val ca sa nu le pese de ce-i in jurul lor. Las ca poate baga Georgi niste poze si ai sa vezi ce fauna populeaza locul ala de distractie.

    RăspundețiȘtergere