duminică, 1 mai 2011

Întâi de mai

"Râde iarași primăvara,
Peste câmpuri, peste plai
Veselia umple țara
C-a venit întâi de mai"

Așa se cânta în copilaria mea, în această zi. Ziua internațională a oamenilor muncii!
Acum, nu se mai cântă nici cântecelul, dar nici oameni ai muncii nu mai sunt. Sau sunt, dar s-au re-branduit în angajați/salariați.
În acele vremuri, suprema distracție era o ieșire la iarbă verde cu tot familionul. Nu știu alții pe unde se distrau, pentru ca televiziunea nu ne arăta așa ceva, însă cei din Iași se înghesuiau în număr mare la cele două locuri de agrement existente la acea vreme: ștrandul și lacul Ciric. Acum, nici ștrandul nu  mai e ce-a fost. Dintr-o oază de verdeață și, mai tîrziu, în anii '90, loc de întâlnire a dubioșilor ieșeni, n-a mai rămas nimic. Pe locul acela s-a ridicat complexul Palas, care se vrea a fi un "must do" al shoppingului și relaxării. Asta pe lângă cei care vor locui acolo sau cei care vor lucra în clădirile de birouri, magazine și ce-or mai face ei pe acel loc. Mda! Eu văd deocamdata doar niște cuburi de sticlă maro, urâte, care mi-au luat toată vederea spre dealul Tătărașilor. Și aud! Aseară am adormit, greu, în sunet de metal lovind alt metal. Ritmic. De mă scotea din minți. Deci, muncitorii chinezi erau la datorie.
Apropo de muncitorii chinezi: îi întâlnesc uneori la magazinul "de la colțul blocului", cel mai aproape de locul în care sunt ei cazați, și, Doamne! îmi e atât de milă de ei... Săracii, nu leagă două vorbe într-o limbă străină, alta decât chineza, și le e atât de greu să se facă înteleși ce doresc să cumpere. În rarele mele plimbări per pedes, îi văd stând pe un gărduleț ce mărginește spațiul verde, mâncând înghețată și uitându-se la trecători. Se relaxează... Oameni ai muncii... Probabil în China, angajații mai sunt numiți așa.
Dar, m-am luat cu vorba și nu v-am zis de cel de-al doilea loc de agrement al Iașului ante-'89, Ciricul. Mai e și acum, în aceeași stare. Acolo se fac în continuare grătare, se ascultă manele de răsună valea și, cam atât. Citeam prin presa locală că s-a hotărît în consiliul local ca o porțiune a pădurii care înconjoară lacul, să fie defrișată, însă nu am înțeles de ce. Probabil consilierii locali ieșeni nu pot vedea pădurea din cauza unor copaci și, drept urmare, au hotărît să-i taie. Sau vreun manelist om de afaceri vrea să ridice vreo crâșmă, că nu-s decât vreo două.
Vă scriu toate astea în timp ce la TV ni se arată cum se distrează tinerii la Vama Veche. Sincer, m-aș lipsi de așa imagini: tineri beți, plini de piercing-uri, urlători și fără bani. Cel puțin, așa se tot menționează: că au avut bani doar de dus... Sunt ei oare reprezentativi pentru generația lor?
Spre seară s-au anunțat ploi torențiale, grindină, dar până atunci, cine dorește poate ieși la o plimbare pentru că vremea e deocamdată însorită.

6 comentarii :

  1. Adică nu ieşeaţi pe malul Bahluiului? :O Noi mai serveam şi picnicuri la margina drumului :P :) la releu, pe Repedea, la Bucium! :)

    Nu ştiam aspectul cu muncitorii chinezi, ce vremuri!

    Happy 1 Mai! :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Vio, nu prea, insa altii da. Am citit eu pe-un blog :D Acum strandul e pe malul Bahluiului, insa e o zona de folosit vara, in nici un caz acum de 1 mai. Nu-i iarba, nu-s copaci...

    RăspundețiȘtergere
  3. Da miki. Ce trist... nu numai ca nu se mai vede tatarasi-ul dar e ca nuca-n perete pus langa palatul culturii, ca şi arhitectură. Au facut strand aici, vis a vis de blocul meu...o porcarie unde se spala toti tiganii din aşa-zisul Dallas. Nu le mai ajung mall-urile!! au stricat tot!
    Ai uitat să zici de Bucium, unde chiar e frumos :)
    Te pup şi-ţi doresc un 1 mai liniştit.

    RăspundețiȘtergere
  4. Eeei, dealul Bucium e din alta poveste! E inca un loc frumos!
    Multumesc si-ti urez si tie si lui Vio o duminica linistita!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mie-mi placea unumaiul de pe vremuri! nu era prilej sa iesim afara, ca doar ieseam pe unde voiam si cand voiam... aveam mai multe vacante ca acum.
    dar imi placea sa sarbatorim, indiferent ce! ne veseleam, radeam, dansam...
    acum parca suntem niste stanci urate, fara viata. de paste am fost la un restaurant, unde s-a organizat totul pentru toate gusturile. au fost si dansuri populare. muierile stateau batoase la masa si refuzau invitatiile, ele erau niste regine nu se pretau la asa ceva. una e sa nu te pricepi la dans si alta e sa-ti puta...s-au chinuit organizatorii sa faca si o tombola draguta, dar s-a comentat castigatorul, exact ca la orice concurs. nu suntem in stare sa ne distram dar carcotim daca altii o fac. azi am stat in casa pentru ca am o oboseala cronica, de la o vreme. prea multe lucruri de facut intr-o zi!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mda, cam asa e, pe vremuri foloseam orice prilej pentru a ne distra. Eu nu am nimerit inca la petreceri neantrenante. Ultima la care am fost, era organizata de firma la care lucrez, cu ocazia zilei de 8 martie. Si chiar a fost distractiv! S-a dansat in draci, s-a mancat, s-a baut cu masura si toata lumea a fost multumita

    RăspundețiȘtergere